ViPromo

GRADSKI WEB PORTAL - VISOKO

30.08.2006.

Nosioci najvećih ratnih priznanja ZDK na piramidi Mjeseca

PODRŠKA FONDACIJI VOLONTERSKIM RADOM

Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja Zeničko-dobojskog kantona volontirao je tokom vikenda na lokalitetu piramide Mjeseca.
«Našim volonterskim radom pokušali smo skrenuti pažnju na dešavanja u visočkoj dolini piramida te pokušali animirati i slična nevladina udruženja. Moramo pomoći momcima koji svakodnevno rade u sklopu Fondacije, jer znamo da im nije lako. Iako su finansije najveći problem, smatramo da se dalja iskopavanja ne mogu zaustvaiti. Rad najzaslužnijih sinova BiH neka bude novi primjer pristalicama volonterskog rada na piramidama Sunca i Mjeseca.»- rekao nam je Mugdim Karavdić nosilac najvećeg ratnog priznanja «Zlatni ljiljan» iz Visokog koji je bio jedan od domaćina ispred Udruženja građana «Zlatni ljiljan» i «Zlatna policijska značka» Visoko.

Visočko OKO


22.08.2006.

NOVA TERASA NA PIRAMIDI MJESECA

Na piramidama Sunca i Mjeseca uobičajene aktivnosti iskopavanja. Na piramidi Mjeseca, u gornjem dijelu zapadne strane, pronađen jedan manji plato/terasa. Otkopana je sekcija dimenzija 130x90 cm. Uspon ide ka sjeveru sa negativnim nagibom. Ploče su debele od 8-10 cm. Ispod se nalazi laporovita glina, a iznad 30 cm humusa i ostatak zute gline. Na sondi broj 8, sa velikim pločama pješčara, prati se kontinuitet sa usponom prema sjeveru.

Danas je u posjeti bio i novinar Njemačkog vojnog lista der Keiler sa svojom TV Ekipom Bundeswehr TV , koji su bili u tunelu gdje su snimili nekoliko kadrova. Nakon toga su na površini snimili u kojem pravcu ide površinski tunel prema piramidi Sunca, dakle njegov pravac prostiranja od ulaza prema samoj piramidi.

U posjeti piramidi Sunca je bio niz domaćih i stranih turista kojima su održavane prezentacije, i koji su zatim isli u obilazak sondi, u pratnji Sanela Silajdžića.

Na piramidi Mjeseca bilježe se posjete 40 članica udruženja žena "21 vijek" iz općine Doboj-Jug koje su posjetilie sonde br.1, 11, 12, 4 i 15. Nedugo poslije u organizovanu posjetu je došla delegacija Islamskog kulturnog centra Manheim na čelu sa imamom Alešević Ishakom i predsjednikom Kulturnog centra Hodžić Kemalom

22.08.2006.

Tekst sa www.pyramidsofbosnia.blogspot.com

ZOMBIE (Zombi u žutoj majici)


This is the most famous man in Visoko. Everbody knows Zombie, he even made it into press and TV. Every child wants to be as strong and smart as Zombie. He is chef-digger, soil eroder, snake hunter and unreplaceable at the excavation sites.

Tuesday, August 22, 2006

21.08.2006.

Novo ime Fondacija "Arheološki parkovi BiH"?

Semir Osmanagić, koji se trenutno nalazi u SAD-u, na adrese članova Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" je poslao mail u kojem traži saglasnost, te prijedloge i sugestije oko eventualne promjene imena Fondacije. Naime, obrazlaže to da Fondacije za polje interesovanja ima cijeli teritorij BiH i da će tretirati i ostale dijelove naše zemlje. U mailu se kaže:
[i]"Postovani,
Pokrecem inicijativu za promjenu imena Fondacije "Arheoloski park: Bosanska piramida Sunca" u slijedece:
Fondacija "Arheoloski parkovi BiH"
Ukoliko se slozimo da se pokrene inicijativa za promjenu imena na slijedecem sastanku Upravnog odbora, osiguracemo da se i kroz ime Fondacije odrazava sveobuhvatni karakter rada Fondacije na citavoj teritoriji Bosne i Hercegovine.
Vec nakon prvog projekta Bosanske doline piramida, uslijedio je drugi koji ce dovesti do formiranja Arheoloskog parka: Bosanske kamene kugle sa sjedistem u Zavidovicima. Turisticko predstavljanje ovog parka ce ici putem mape sa svim lokacijama kamenih kugli na teritoriji BiH (od Banja Luke do Teocaka, Kaknja, Jablanice i drugih).
Zatim slijedi kameni hram u Bandolu kod Travnika sa pratecim objektima (potencijalno velika arheoloska lokacija).

Eventualno ce na red doci i drugi prahistorijski objekti.
Kada smo formirali Fondaciju u decembru 2005. nismo isli samo na Federalni nivo, vec smo registraciju obavili kod Ministarstva pravde BiH imajuci u vidu nasu zelju da se bavimo kulturnim nasljedjem na teritoriji citave BiH.
Bosanske piramide su i dalje prvi i najznacjaniji projekat Fondacije. Ali, on ce posluziti kao zamajac koji ce pokrenuti promjenu odnosa prema kulturnom blagu u svakom kutku BiH.
Molio bih da se javite sa sugestijama kako bi ovaj prijedlog zvanicno uvrstili na dnevni red slijedece sjednice Upravnog odbora.

Srdacno,
Semir"[/i]

Povratak Semira Osmanagića je prvobitno bio najavljen za 2. septembar, ali s obzirom da 29. augusta (Dan opštine Visoko) treba dobiti opštinsku nagradu, ima indicija da bi boravak u SAD-u mogao skratiti.
RTV-Visoko

18.08.2006.

Schoch i Dowell tvrde da su pločnici na ''piramidi'' prirodne stijene

Američki istraživač dr. Robert Schoch i njegova asistentica Colette Dowell, koji su proteklog mjeseca boravili u Visokom na poziv Fondacije piramida sunca, objavili su na Schochovoj službenoj web stranici da su pregladali mnoge uzorke, ali da nijedan ne pokazuju intervenciju drevnih ljudi u stvaranju piramide.

Prema njihovim tvrdnjama fotografije nisu dovoljne, potrebno je doći na lice mjesta ili biti educirani geolog kako bi se utvrdilo da su slojeviti nabori i naslage koje nazivaju pločnicima prirodne stijene a ne proizvod ljudske ruke.

Ističući da ne žele povrijediti ničije snove, oni također navode kako su mukotrpno tragali za bilo kakvim dokazom da se radi o ljudskoj tvorevini drevnog porijekla, ali da nisu našli ništa.

Dr. Schoch je najavio da će uskoro izdati širi izvještaj o posjeti Visokom.
18.08.2006.

Nakon petnaest godina Visočani ponovo dobili lokalne novine

”Visočko oko” protiv medijskog provincijalizma

Nakon 15-godišnje pauze Visoko je ponovo dobilo lokalnu novinu pod nazivom Visočko oko. Prvi broj novog izdanja pojavio se na kioscima u koloru na 52 stranice.


11.08.2006.

Reisu-u-ulema posjetio piramide

Grad Visoko danas je posjetio reisu-u-ulema Mustafa ef. Cerić.
Odmah po dolasku u grad piramida ef. Cerić je najprije posjetio Zavičajni muzej gdje ga je sa historijskim nasljeđem ovog kraja upoznao direktor ove institucije Senad J.Hodović.
Nakon muzeja uputio se na plato Visočice (piramide Sunca) a odmah potom i na Plješevicu (piramidu Mjeseca).
Na piramidi Mjeseca ef. Cerić je obišao i nekoliko sondi gdje mu je domaćin ispred Fondacije APBPS bio Goran Čakić.

09.08.2006.

Miljenko Jergović (dio teksta ''Bosanske piramide'')

Nezavisni magazin Dani - 21. juli 2006.

''Onaj tko ne vjeruje da brdo nje brdo, nego je brdo zapravo zgrada, kako nas uči Protobošnjak iz prijateljskog Texasa, taj pokušava omesti grandiozni preojekat pretvaranja Bosne i Hercegovine u najznačajniju turističku zonu u Europi''.

''Zilka Kujundžić-Vejzagić žena je s kojom se ponosim, premda ju zapravo i ne poznajem. Ona je cijela jedna Bosna i Hercegovina''.

08.08.2006.

Osam čuda Bosne i Hercegovine

Visočke piramide na četvrtom mjestu

Novinarka Julia Romano 21. jula na web stranici http://travel.news.yahoo.com objavila je zanimljivu reportažu koja govori o bh. čudima.
Tako je na prva tri mjesta stavila grad Sarajevo, zatim Stari most u Mostaru i Nacionalni park Sutjeska.

Među osam bh. čuda, u reportaži su navedeni i srednjovjekovno selo Lukomir koje se nalazi na nadmorskoj visini od 1469 metara, zatim stećci, Gospa u Međugorju i dinarske planine.

Za piramide koje se nalaze na četvrtom mjestu među čudima BiH, Julia je napisala kako je Bosna dom prvih evropskih piramida koje su od prvog dana privukle mnoge turiste.
U nastavku teksta o piramidi, novinar-istražitelj Julia Romano dodala je da je grad Visoko postao najinteresantnija turistička lokacija u BiH.

Ismar

ViPromo
<< 08/2006 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031


MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
664082

Powered by Blogger.ba