ViPromo

GRADSKI WEB PORTAL - VISOKO

08.05.2011.

Završen rok za prijave volontera za akciju "MRAV"

VISOKO - Nova sezona iskopavanja na lokalitetu «Arheološki park: Bosanska piramida Sunca» počet će 4. juna kada će startati i II međunarodna akcija volontera «MRAV 20011» gdje se očekuje dolazak više od 500 volontera iz 42 države svijeta. Semir Osmanagić, osnivač Fondacije...

.. ističe za «San» da će se nastaviti iskopovanja na svim lokalitetima, te da će se intenzivirati radovi na čiščenju podzemnog labirinta koji je otkriven prošle godine.

"Na tom lokalitetu radovi nisu ni prestajali, radilo se cijelu zimu, ali ove sezone, pojačat ćemo i iskopovanja u podnožjima piramida Sunca, Mjeseca... Svake godine napredujemo", tvrdi Osmanagić. Ističe da će se vršiti i snimanja elektro-magnetnih fenomena na piramidi Sunca, te u podzemnim tunelima.

"Ove godine ćemo izvesti i jedan medicinski studij na uzorku od 100 volontera koji će nam otkriti da li postoje zdravstvene beneficije boravka u podzemnim tunelima", istakao je Osmanagić. 

Kada je u pitanju dozvola za iskopavanje, Osmanagić kaže da je ona sa državnog nivoa, a koja se odnosi na istraživanja na lokalitetu piramide Sunca, sporna punih pet godina.

"Pet godina traju opstrukcije Federalnog ministra kulture i sporta. Imali smo dozvolu Kantona, ali od Federacije BiH nikad. Istina, imali smo problema i sa bivšom ministricom u Vladi Zeničko-dobojskog kantona. Međutim, od ove godine imamo punu podršku premijera Vlade ZDK-a Fikreta Plevljaka. Sa novim ministrom kulture Salmirom Kaplanom još uvijek nismo imali razgovore, ali se nadamo da će imati više razumijevanja nego od njegovog prethodnika", ističe Osmanagić.

Prošle godine je za istraživanje na piramidama iz budžeta ZDK-a uplaćeno osam hiljada maraka, a ove godine, što je za "San" potvrdio i Osmanagić, neće dobiti ni marke.

"Nema para u budžetu i to je tako. Pretprošle godine smo dobili 10.000 od Kantona, prošle osam, ove godine ništa. Općina Visoko nam najviše pomaže i ove godine će nam uplatiti 80.000 KM. Krpimo se koliko možemo", rekao je Osmanagić.

Zaključno s prvom sedmicom aprila 2011. u Fondaciju su stigle 474 prijave za volontiranje na bosanskim piramidama. Od toga je 285 muškaraca i 189 žena. Prijave su stigle iz 42 države sa šest kontinenata i to: BiH, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Makedonije, Kosova, Velike Britanije, Holandije, Irske, Francuske, SAD, Švicarske, Njemačke, Norveške, Kolumbije, Kanade, Australije, Kine, Turske,Italije, Indije, Indonezije, Egipta, Danske, Španije, Brazila, Jordana, Belgije, Saudijske Arabije, Argentine... Među prijavljenima je i više od 25 arheologa, antropologa, historičara i geologa. Najstariji volonter Smail Sikirić ima 71 godinu, a najmlađi Nimai Kotnik samo deset godina.

(Vijesti.ba)

06.05.2011.

BOSANSKE PIRAMIDE ŽIVE

Nevjerovatno ali istinito. Svaki dan tunelski kompleks na Ravnama kojeg povezuju sa postojanjem piramida dnevno posjeti oko 50 turista. Ulaz od 5 maraka nikom ne smeta da vidi malo vlage, kamenja i tunelčića uz testiranje leđa, jer se malo malo treba sagnuti bez obzira na rudarski šljem koji dobijete.


Vjerovatno zbog toga će i Vlada ZDK formirati radnu grupu, koja će pratiti realizaciju kompletnog projekta Bosanskih piramida i u zavisnosti od izvještaja ove grupe će na sve moguće načine potpomoći će daljnji razvoj ovog projekta.

Stav je Vlade da su istraživanja o našoj daljnjoj historiji, te širenje granica dosadašnjih naučnih saznanja kao i značaja ovih prostora ne samo za našu, već i za svjetsku historiju, previše važna da bi bila gurnuta na marginu društvenih događanja u BiH i Zeničko-dobojskom kantonu.     

S. Su.                                                                                                                       www.vipromo.ba
05.05.2011.

PODZEMNI LABIRINT “RAVNE” – KULTNA ARHEOLOŠKA DESTINACIJA

Svaki novi dan dovodi stotine posjetilaca u podzemni labirint “Ravne”. Dolaze iz svih dijelova BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Mađarske, Crne Gore, SAD, Švedske, Austrije, Njemačke i drugih zemalja. Napredak u čišćenju podzemnih tunela, pronalazak novih prostorija, podzemnih vodenih akumulacija, kamenih struktura… ostavlja sve posjetioce impresionirane s mnoštvom neodgovorenih pitanja. 

Ova građevinska podzemna konstrukcija postala je svjetska kultna arheološka destinacija.

www.piramidasunca.ba
05.05.2011.

TURNEJA ČETIRI DALMATINSKE KNJIŽNICE

Pronalazač bosanskih piramida dr. Semir Osmanagić održat će seriju predavanja u narodnim knjižnicama središnje Dalmacije. U petak 6. maja u 18.30 sati Osmanagić će govoriti o piramidama u Bolu na Braču. Slijede predavanja u subotu 7. maja u 17.00 sati u Sutivanu, te isti dan u 20.00 sati u Supetru. U ponedeljak 9. maja u 17.00 sati prezentacija o piramidama će biti održana u Gradskoj knjižnici “Marko Marulić” u Splitu.

www.piramidasunca.ba

ViPromo
<< 05/2011 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031


MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
668522

Powered by Blogger.ba