Visočka piramida-najznačajniji arheološki spomenik Evrope

Svjetska promocija knjige«Bosnaska piramida sunca»

Svjetska promocija knjige «Bosanska piramida sunca», autora Semira Osmanagića iz Hjustona (Teksas, USA), održana u Visokom ubijedila je i najskeptičnije posjetioce da bi brdo Visočica iznad Visokog moglo skrivati prvu evropsku piramidu. Foto projekcije sa areholoških istraživanja rađenih na bosanskim prostorima i prostorima jadranskog bazena praćene su sa velikim zanimanjem, a stručna objašnjenja profesora Osmanagića budila su nadu da stepenasta piramida iznad Visokog, trgovačkoj čaršiji može donijeti pravi turistički procvat.
«Riječ je o jednom monumentalnom objektu, prvom takve vrste u Evropi, čija visina dostiže oko stotinu metara. Rađena je od betona i do sada su pronađeni dokazi o postojanju prostorija i velikog platoa od kamenih blokova koji vodi ka piramidi. Civilizacija koja je gradila ovo monumentalno zdanje je bila superiornija od naše, a ovaj objekat se može porediti sa piramidama iz Meksika, Egipta ili Kine.»- tvrdi Semir Osmanagić kojem je ovo osma knjiga iz serijala «Alternativne civilizacije».

Pomenuta otkrića su po mišljenju profesora Osmanagića velika šansa za Bosnu i Hercegovinu koja bi trebala okupiti ljude različitih profila oko ove apolitične teme i uvezati ih sa naučnim krugovima Zapadne Evrope, Amerike itd.
Visočka piramida, po profesoru Osmanagiću najznačajniji arheološki spomenik Evrope morala bi pobuditi interes političara da u svojim budžetima predvide sredstva za istraživanja ovakvih lokaliteta.

Arheološka istraživanja na Visočici ušla su u drugu fazu gdje se vrše sondažna ispitivanja na dubini od četiri metra dubine. Očekuje se pronalazak novih materijalnih dokaza koji će pobuditi još veće interesovanje u BiH ali i u evropskim i svjetskim krugovima.
Oktobarsko sunce ide na ruku arheolozima koji će do kraja sedmice biti aktivni na lokalitetu Visočice.

Najznatiželjniji turisti su već tu, očekuju se i posjete novih avanturista. Pogotovu zbog konstatcije profesora Semira Osmanagića da se nasuprot visočke piramide sunca nalaze i dvije manje tzv. piramide mjeseca koje su otvarale ulaz u plodnu visočku dolinu. Poznavaoci energetskih centara tzv.(čakri) postojanje piramide vezaće i za ljekovitu vodu koja se nalazi u podnožju Visočice na izletištu Ravne. Svaka piramida predstavlja jak energetski centar, pa i voda koja dotiče iz utrobe Visočice do prirodnog izvora u podnožju, za današnjeg čovjeka je izvor energije neophodne za zdravlje.

24 komentara

  1. pa ne znam bash sta bih mislila o toj pretpostavki. nesh mi i nije bash toliko uvjerljivo. za jedan cm zemlje da se nakupi potrebno ihhihiiii godina, a za brdo na kome raste drece… ne znam bash. mada bih voljela. pa onda ne moramo ic u egipat na exkurziju u 4. raz kako nam silajdzic predlaze da odaberemo!!! ma bizi ba kakav egipat!!!! rimmm!!! london!!!

  2. Ovo istraživanje treba podržati pa makar u njemu bilo i zrnce istine.Kamo sreće da smo podržali teoriju da je TROJA bila u Gabeli. Svi vidimo šta se napravilo od Međugorja bez ijedne valjane činjenice ipak od toga živi čitava opština.

  3. Nisam Visočanin, ali sam asalete otišao na Visočicu i uvjerio se na licu mjesta da postoji piramida. Mislim da bi i ostali koji daju komentare na ovu temu, trebali otići na Visočicu.
    U Međugorju je par djece navodno vidjelo “Gospu”, materijalnih dokaza nemaju nikakvih, pa im narod vjeruje i milioni ljudi dolaze da vide “NIŠTA”. Ovdje se bar ima “NEŠTO” vidjeti.

  4. u jednoj zimskoj noći
    tam’ gdje je visok brijeg
    sakrio se megalit
    i pokrio ga snijeg

    a jedan amater
    piramidu traži svud
    gdje je, kud je nestala
    to njemu kvari trud

    sad se žure, jure
    podno brijega toga
    tmurne kreature
    s piramida bloga

    da u svome ushićenju
    faktima u prkos
    klepe dva-tri miliona
    i povuku nas za nos

Komentariši