Saopštenje za javnost iz Fondacija “APBPS”

U svojim nastojanjima da se onemogući istraživanje Fondaciji ”Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” u području Visokog stalno se poziva na postojanje ”zaštićene zone” srednjovjekovnog grada Visoki. Riječ je o lokaciji samog vrha Bosanske piramide Sunca.

Nakon što je bosanska srednjevjekovna država poražena pred naletom turskog imperija prije više od 550 godina taj grad je napušten i nikad više nije bio naseljen.

Mada je riječ o značajnom lokalitetu za historiju BiH, jer su u njemu stolovali bosanski vladari, u građevinskom smislu bila je riječ o vrlo skromnom kompleksu. Potpuna nebriga kulturnih institucija proteklih decenija dovela je do zapuštanja ove lokacije i danas tu ne postoje nikakvi vidljivi zidovi ili prostorije.

Na video snimku u prilogu jasno se vidi da na vrhu Bosanske piramide Sunca (odnosno nekadašnje Visočice) tamo nema ništa što bi se trebalo štititi.

Zbog čega onda briga Lovrenovićevog Povjerenstva za nacionalne spomenike i Grahovčevog Ministarstva kulture? Da li zbog nekadašnjeg srednjevjekovnog grada koji više ne postoji ili želje da Fondacija “ne talasa” ustajale bh. kulturne vode?

I, uostalom, šta je važnije, ego nekoliko stručnjaka i političara ili želja Fondacije da svijetu predstavi sve kulture koje su se javljale na ovoj lokaciji i učini ih prvorazrednom svjetskom turističkom atrakcijom?

Fondacija je za arhivske potrebe izvršila snimanja svih arheoloških lokacija iz aviona. U prilogu je vido snimak prilaznog platoa ka vrhu Bosanske piramide Mjeseca.

Topografski, građevinski i geometrijski posmatrano, riječ je objektu, građenom ljudskom rukom, koji ima tri jasno izražene trouglaste strane koje su pravilno orijentirane prema stranama svijeta (sjever, zapad, jug). Četvrta, istočna strana, predstavlja popločani prilazni plato.

Ova dvjestometarska kamena grdosija je jedan od najmasivnijih objekata ikada građenih na licu Planete.

Samo pet kilometara od Bosanske piramide Sunca nalazi se mjesto Gornja Vratnica. Uzvišenja Toprakalija i Dolovi, imaju pravilnu geometriju. Prvo je polukružna formacija koja se u obliku sedla nastavlja na susjedno uzvišenje. Dolovi su nalik prepolovljenom valjku.

Preliminarna iskopavanja pokazuju da su georadarska snimanja njemačkih i srbijanskih eksperata pravilno locirali kamene terase. U slučaju Dolova riječ je o popločanim nivoima s manjim kamenim pločama. Toprakalija je veličanstven kameni hram/tumulus u koji je ugrađen najveći megalitni blok koji je dosad pronađen u Bosni i Hercegovini.

S obzirom na identičan materijal i dizajn terasa na ovom lokalitetu i Bosanskoj piramidi Mjeseca opravdano se pretpostavlja da je riječ o istim graditeljima i istom vremenskom periodu gradnje. Stoga se Vratnica smatra kao mogući ključ za rješenje zagonetke Bosanske doline piramida.

Bosansku piramidu Sunca su 15.juna 2007. saradnici Fondacije snimili iz aviona. Na video snimku se jasno vidi pravilan geometrijski oblik četverostrane piramide sa prilaznim platoom na zapadnoj strani. Trouglaste strane, iako prekrivene gustom vegetacijom, nedvojbeno dokazuju da u BiH postoje piramide. Geodetski zavod BiH je ranije dokazao perfektno poklapanje stranica piramide sa stranama svijeta (istok-zapad, sjever-jug) sto je karakteristično za gradnju piramida u svijetu. Treba imati u vidu da je Bosanska piramida Sunca najviša piramida na svijetu.

U podnožju prikazane sjeverne strane jasno se mogu vidjeti iskopavane sekcije tokom 2006. godine. Nakon sto je Fondacija otkrila niz megalitnih blokova građenih ljudskom rukom, Povjerenstvo za nacionalne spomenike na čelu sa Dubravkom Lovrenovićem je proširilo zaštićenu zonu za 98 puta (?!) prekrivši svih 16 sondi Fondacije i zabranilo daljnje istraživanje.

Ispod zaštićene zone piramide Sunca, na privatnim parcelama, Fondacija je, uz pomoć georadarskih eksperata iz Njemačke i Srbije, otkrila niz unutrašnjih prolaza i hodnika tokom zime 2007. godine. Iako su oni izvan zaštićene zone, Fondaciji se ne dozvoljavaju istraživanja zbog zabrane Federalnog Ministarstva kulture na čelu sa Gavrilom Grahovcem.

Strah od kopanja kruži Bosnom i Hercegovinom, jer na površinu isplivava neznanje nedodirljivih kabinetskih stručnjaka.

13 komentara

  1. psihić….., al to nije problem , problem je ko će da snosi odgovornost,… ma ne pardon i ja svašta kucam, samo kopajte nepismeni glupani, međedi bosanski (kako da vas čovjek više imenuje-niste vi krivi, krivi su roditelji što vas napraviše), možda se i umorite, to je jedina nada da se normalni pojedinici ne osjećaju očajno u ovoj zemlji blesana….

  2. Naučili smo da uvozimo pamet i da nam ta pamet kaže to je to i mi u to vjerujemo dogmatski i da ne provjeravamo a ta uvežena pamet dobije veću svotu novca.Što nam se sad dešava:*? Imamo našu pamet koju koliko znam ne plaćamo a to je od Boga dat Semir Osmanagić koji je u zadnje vrijeme toliko toga postigao samo o promociji naše zemlje koja se dešava diljem svijeta tako da u vezi s tim mogu reći da to nisu uspjeli nijedan od predsjednika postići. Semire samo naprijed i kandiduj se za predsjednika onda možeš nastaviti tu gdje te sprečavaju.Mala šala ali taj čovjek je i to zaslužio jer nema kod njega bosanac,hrvat,srbin nego čist rad i želi čovjek dokazati svoju hipotezu za koju mislim da je sve rečeno i zna se PIRAMIDE su TU u BiH,a nek bude sramota naših državnih institucija koje su se ispočetka ismijavale Semiru kao Don Kihotu koji je jurišao na vjetrenjače ali ovo su naučnici BiH bile prave piramide na koje Semir juriša ne štedeći sebe ni svoj um.Oni koji su dosada bili negativci vrijeme da se okrenu istini–pa zar ljudi nevidite? Ako vidite recite svima štop vidite. Da to su piramide koje će nas podići iz ponora na vrh svijeta i napokon možemo jesti zlatnom kašikom ako znamo iskoristiti ovo što imamo. Zar su ludi ambasadori koji dovode biznismene koji otkupljuju zemlju oko piramida? Svi će otkupiti za sebe zemaljski raj a kad mi dođemo svijesti bit će kasno i kupit ćemo odgriske od jabuka a mogle su biti čitave naše nas bosanaca i hercegovaca. Urazumimo se i pružimo maximalnu podršku Semiru.

  3. href=”http://motorcycles.auuuu.com/

    href=”http://shiptravel.auuuu.com/

    href=”http://submarines.auuuu.com/

    href=”http://animals.auuuu.com/

    href=”http://biographies.auuuu.com/

    href=”http://boots.auuuu.com/

    href=”http://clothes.auuuu.com/

    href=”http://jackets.auuuu.com/

Komentariši