“PIRAMIDE ĆE ODREDITI SUDBINU VISOKOG U NAREDNIH STOTINU GODINA”

Velika sala Općine Visoko, koja može da primi do 150 ljudi, bila je premala za posjetu preko 250 građana Visokog koji su željeli da čuju i učestvuju u raspravi o trogodišnjim rezultatima geo-arheoloških istraživanja Bosanske doline piramida.

Vodeći gradski funkcioneri s načelnikom i njegovim pomoćnicima na čelu, rukovodioci glavnih privrednih firmi, vjećnici Općine, direktori banaka i hotela, predstavnici nevladinih organizacija i udruženja te male privrede, svi visočki mediji, omladina i građani Visokog su pažljivo saslušali izlaganje na temu "Kako će Visoko postati najbogatija Općina u Bosni".

Osnivač Fondacije Arheološki park: "Bosanska piramida Sunca" Semir Osmanagić je u jednoiposatnom izlaganju pratio kronologiju istraživanja, medijskog praćenja, otpora i podrške Projektu sugerišući rješenja koja će ubrzati otkrivanje najvećih svjetskih piramida. Date su usporedbe sa restauracijom meksičkih piramida u Teotihuacanu i piramida Maja u centralnoameričkim zemljama, trajanjem tog procesa i ekonomskim efektima na te zemlje od turizma. Ponuđeno je nekoliko modela bržeg otkrivanja i restauracije visočkih piramida i efekata koji će to izazvati na razvoj ove Općine i Bosne i Hercegovine.

Nakon prezentacije oko 150 građana Visokog i gostiju su upriličili posjetu tunelskom kompleksu Ravne. Na licu mjesta oni su se mogli uvjeriti u postojanje megalitnih blokova i simbola koji predstavljaju dokaze jedne od najstarijih pismenosti u Evropi.

www.piramidasunca.ba

Komentariši