“Bh. geolozi nazivaju egipatske eksperte za piramide karavanom prevaranata”

Povodom peticije profesora Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu kojom se želi zabraniti javna prezentacija istraživanja Bosanske doline piramida oglasila se i Fondacija "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca".

Vrlo je neuobičajeno u javnoj komunikaciji da nekoliko domaćih stručnjaka: pet geologa (Galiba Sijarić, Sejfudin Vrabac, Ramo Kurtanović, Nenad Tanović, Mensur Omerbašić) i jedan arheolog (Anthony Harding) nekulturno napada niz egipatskih stručnjaka za oblast piramida te prezentacije i istraživanja Fondacije nazivaju “putujućim karavanom prevaranata i profitera” tvrdeći da je “međunarodna zvanična arheologija već dala svoj jasan stav… o nevjerovatnosti postojanja graditeljske civilizacije piramida u to doba na tlu Evrope”, stoji u odgovoru Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” na peticiju nekolicine profesora s Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu kojom se želi zabraniti javna prezentacija istraživanja Bosanske doline piramida.

Fondacija podsjeća da je tim od četiri vrhunska egipatska arheologa, egiptologa i geologa (dr. Nabil Swelim, dr. Mona Fouad Ali, dr. Aly Barakat, dr. Soliman Hamed) proučavao u augustu i septembru 2007. Bosansku dolinu piramida i svoje nedvosmislene zaključke o postojanju kamenih struktura piramidalnog oblika direktno prenio bh. medijima, na dva javna predavanja u Općini Novo Sarajevo i FPN Univerziteta u Sarajevu te na odvojenim sastancima predsjedniku Vlade Federacije BiH, premijerima Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona, potpredsjedniku Federacije BiH, gradonačelnici Grada Sarajeva i kompletnom rukovodstvu Općine Visoko.

– Godinu dana prije toga jasne ocjene o postojanju značajnog neistraženog piramidalnog nalazišta su izrekli egipatski stručnjaci dr. Muhamed Ibrahim Aly i mr. Lamia El Hadidi.
Nazivati ovih šest uglednih svjetskih eksperata “putujućim karavanom” je neukusno, smatraju članovi Fondacije.

Dva vodeća geofizičara, članovi Schmidtovog instituta Ruske Akademije nauka, prof.dr. Oleg Khavroshkin i prof.dr. Vladislav Tsyplakov su u mjerenjima bosanskih piramida potvrdili istovjetnost rezultata ovih objekata s egipatskim piramidama o čemu će podnijeti naučni referat na Međunarodnoj geološkoj konferenciji u Oslu u augustu 2008. godine.

Tvrdnje da je riječ o „profiterima’ i ljudima željnih „brze zarade“ ciljajući na osnivača Fondacije Semira Osmanagića, dovoljno je suprostaviti samo jednu činjenicu: Semir Osmanagić je u protekle tri godine najveći donator ovih istraživanja.

Zahvaljujući njegovom novcu kupuje se građa za podgrađivanje prahistorijskog podzemnog tunelskog kompleksa koji povezuje sve piramide a koji predstavlja senzacionalno otkriće u svjetskim razmjerama. Njegovim novcem se plaća i kupovina alata, goriva, te isplaćuju plaće radnicima, navode iz Fondacije.

Fondacija poziva potpisnike ovog protestnog pisma koji nikad nisu bili na arheološkim lokacijama u Visokom da prisustvuju ovoj prezentaciji ili bilo kojoj drugoj, javnoj ili privatnoj i da zajedno posjete Bosansku dolinu piramida, saopćeno je iz pres-službe Fondacije.

(FENA)

4 komentara

  1. Naravno da ima, ali ne piramide nego piramida. Upravo smo pronasli i, reci cu mogucu, sestu, ali bice toga jos. Nastavicemo da punimo radoscu srca vas koji nas podrzavate sa uvijek vise, vise i vise onoga sto nasi “strucnjaci” smatraju nemogucim. Pa nemoguce je bilo i da je zemlja okrugla, zar ne?

  2. Svako naučnik koji kaže da piramide u Visokom postoje je “veliki arheolog i stručnjak iz oblasti piramida”, svaki koji kaže da to nije ni vidjelo piramide je “propali naučnik sa upitnom diplomom i biografijom”?

    Ko još vjeruje u bajke? Manite se “alternativne istorije”, podržimo ono što je stvarno!
    Uredimo naše srednjovjekovne tvrđave, promovirajmo antička arheološka nalazišta.

Komentariši