Početak novih arheoloških istraživanja

VISOČANI DALI SRCE ZA PIRAMIDE

Manifestacijom ”Srcem za piramide” u subotu je u Visokom i zvanično otvorena treća sezona istraživanja Bosanske doline piramida. Nekoliko hiljada prisutnih iz BiH, bivše Jugoslavije, i drugih zemalja Evrope i SAD-a imalo je priliku vidjeti šarolik program i sadržaj čiji su organizatori Općina Visoko, nevladin sektor općine Visoko, TS Respect, FS Zenicabus i Fondacija "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca".

Cjelodnevna manifestacija obilovala je kulturno-zabavnim programom i edukativnim sadržajima. Na centralnoj pozornici koja je postavljena u naselju Prijeko, ispred tvornice KTK, posjetiteljima je predstavljeno nekoliko  KUD-ova iz BiH, i nekoliko mladih estradnih umjetnika među kojima su Dr. Zo, Armin Muzaferija, Bojan Marović, Nešad Selman, Dženan Jahić, Ilhana Duraković ali i doajen visočke sevdalinke Mustafa Muste Dedić.
Dio programa ustupljen je i predstavljanju modnih kuća i dizajnera iz BiH pa se tako na centralnoj bini moglo vidjeti najbolje od kreacija modnih kuća "KTK" Visoko, "Borac" Travnik, "NERZZ  Bešlagić", kreatorica Dragice Budeljković, Amile Efendire i drugih.

Pored kulturno-zabavnog programa posjetitelji su u edukativnom sadržaju pogledali  i predavanje dr. Ivana Šimatovića iz Hrvatske o geometriji bosanskih piramida.
Manifestacije ”Srcem za piramide” uveličao je i spektakularni vatromet, a cjelodnevni događaj pored medija iz BiH, pratilo je i desetak medijskih kuća iz Beograda i Novog Sada.

Ismar IMAMOVIĆ                   

1 komentar

Komentariši