Hodnicima bosanskih piramida

Autor: Dragiša Drašković

Čudesna brda iznad Visokog postala su regionalna turistička meka

 

Svetska nauka ulazi u eru piramida i njihovo otkriće u Visočkoj dolini samo je na prvi pogled senzacija – kaže Semir Osmanagić. On je medijska zvezda od kada je četiri brda kod Visokog na američkim televizijama Si-En-En i Ej-Bi-Si predstavio ne samo kao prve piramide u Evropi već jednu od njih i kao najveću na svetu. Na iznenađenje mnogih, 15 egipatskih stručnjaka, među kojima i dr Nabil Svelim, te ruski akademici Oleg Havroškin i Valerij Ciplakov potvrdili su da su brda u okolini Visokog – piramide.

Osim naučnika za objekte u Visočkoj dolini, koja je prozvana Bosanskom dolinom piramida vlada i veliko interesovanje turista, te pisaca koji među prvima žele da objave knjige o Osmanagićevim radovima na brdima Visočica, Plješevica, Vratnice, koja su prozvana piramidama Sunca, Meseca, Ljubavi, a jedna i Piramidom bosanskog zmaja.

Ni egiptolozi nisu protiv
Među posetiocima u Visokom nema stručnjaka iz Sarajeva, koji uporno tvrde da nema ni govora da je reč o piramidama. Ponavljaju da se na vrhu Visočice nalaze neolitsko naselje i ostaci grada u kojem su stolovali bosanski kraljevi, te da Semir Osmanagić na tom lokalitetu ne bi smeo ništa da radi, kako u potrazi za piramidama ne bi uništio dragocene praistorijske i neolitske tragove.
Predstavnici Osmanagićeve Fondacije citiraju izjave stručnjaka iz centralne Amerike koji brdo kod Visokog porede sa piramidom u meksičkom Teotivakanu. Istovremeno se citira i čuveni egiptolog dr Svelim:
– Svima treba reći da su ove veličanstvene tvorevine u Visokom piramide jedinstvene u svetu – rekao je dr Svelim.
– Stručnjaci koji su videli ovdašnje sondaže ne sumnjaju da su brda Visočica i Plješevica, koje smo nazvali piramidama Sunca i Meseca, stvorene ljudskom rukom po sistemu sakralne geometrije, kao i u slučaju egipatskih piramida. Kameni blokovi, kakvih nema u okolini, vezani glinom, te ogroman sistem kanala, govore da je reč o tvorevinama koje je izgradila trenutno nepoznata civilizacija na ovom prostoru – kaže Osmanagić koji je doktorirao na piramidama Maja.
Osamanagiću naruku idu i satelitski radarski snimci koji pokazuju da se 18 metara ispod Vratnica nalazi veliki sakralni objekt, te da je čitav teren povezan lavirintom podzemnih hodnika. Neke je obišla i naša reporterska ekipa na lokalitetu Ravne.
– Mnoga će shvatanja pasti u vodu kada se otkrije da je na Balkanu postojala, za sada nepoznata civilizacija, daleko starija od antičke Grčke – navodi Osmanagić.
Ove teze morala je da brani i profesorica kairskog univerziteta Mona Fouad.
– Sramota da se neki protive ovom projektu, koji je neprocenjivo blago za čitavu planetu – rekla je načelnica odeljenja za restauraciju Arheološkog fakulteta u Kairu.

Zakupio deo piramide
Svojevrsno ohrabrenje predstavnicima Fondacije je i veliki priliv turista. Za tri godine, koliko istraživanja traju, Bosansku dolinu piramida obišlo je više od 400.000 turista. Prilikom naša posete bilo je turista iz dvadesetak bosanskih gradova, ali i zapadnih publicista.
– U Bosni je postalo pomalo stvar prestiža doći i videti piramide. Učenici srednjih škola više ne jure na ekskurzije u Italiju i Španiju, već sami odlučuju da dođu u Dolinu piramida – kaže Haris Delibašić, koji radi u Fondaciji.
Predstavnici lokalne vlasti vide šansu u dolasku turista, ulažu koliko mogu i s predstavnicima Fondacije, žale što nemaju više razumevanja i pomoći vlasti iz Sarajeva. No, privatni biznis je već reagovao.
Jedan privatnik je za milion i nešto bosanskih konvertibilnih maraka otkupio deo zemljišta na Piramidi sunca i sada za isto traži 12 miliona maraka.
Prilikom boravka u Viskokom prespavali smo u Hotelu „Džale“ ,za koji se spolja vidi da je na brzinu od upravne zgrade pretvoren u ugostiteljski objekt. Međutim, u njegovoj unutrašnjosti sve blista i usluga je odlična. Da nije piramida ne bi bilo hotela, a da nema hotela ne bi bilo posla.
– Ima gostiju. Ovde je i Amerikanka Debora, koja piše knjigu o piramidama. Zadovoljna je, a zadovoljni smo i mi. Gostiju će biti više, u to niko ne sumnja – kaže kaže mladić zaposlen u hotelu.
Neki su već debelo zaradili. Jedan privatnik je za milion i nešto bosanskih kovertibilnih maraka otkupio deo zemljišta na Piramidi sunca i sada se postavlja pitanje, kako taj posed otkupiti od njega, da bi se nastavila istaživanja. Za ono što je koštalo milion i kusur maraka, novopečeni vlasnik zemlje od Fondacije sada traži 12 miliona maraka.
Kada sve bude otkriveno, to neće doneti civilizacijsku i ekonomsku dobit samo Bosni već celom regionu. Balkan više neće biti poznat kao region nasilja, već kao mesto velike civilizacije. Ne preterujem kad kažem da će zbog piramida dolaziti milion do dva miliona turista godišnje – kaže Osmanagić.

www.blic.co.yu

1 komentar

Komentariši