Semir Osmanagić odgovara prof. Enveru Imamoviću

Profesor Enver Imamović je 8. augusta u izjavi za medije u uvrijedljivom i neistinitom kontekstu pomenuo Fondaciju “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”. Govoreći o šteti koja je nastala tokom arheološkog iskopavanja Zemaljskog muzeja na Starom gradu Visoki, a za koju još zvanično nije utvrđeno da li je nastala nestručnom zaštitom otkopanih slojeva nedoraslog arheologa ili vandalskim činom, profesor Imamović kaže “kako pretpostavlja da je ovaj vandalski događaj u vezi s navodnim piramidama kod Visokog. Podsjeća da se narednih dana treba održati samozvani svjetski naučni skup o piramidama.” I dalje izjavljuje da “valjda sada, kada su u prioritetu arheološka istraživanja na kraljevskom gradu, oni koji forsiraju pseudonauku se osjećaju ugroženim. To je pomračeni um koji potpuno iracionalno uništava ono čime treba da se svi ponosimo, rekao je FENI prof.dr. Enver Imamović.”

Od jednog univerzitetskog profesora se očekuje rezonovanje zasnovano na naučnom argumentu i kulturi dijaloga koja ovdje potpuno izostaje i to, nažalost, ne prvi put.

U Sarajevu će krajem augusta biti održan vrhunski svjetski naučni skup posvećen Bosanskoj dolini piramida čiji su organizatori, uz Fondaciju, i Kairski Univerzitet, Univerzitet Ein-Shams, Alesksandrijski Univerzitet, Schmidt institut Ruske akademije nauka, Biblioteka u Aleksandriji, te nekoliko domaćih univerziteta. Među učesnicima su tri dekana najvećih arheoloških fakulteta u svijetu, ruski akademici, ugledni kineski arheolozi, osnivač moderne Aleksandrijske biblioteke, najpoznatiji egipatski istraživači piramida, vodeći poljski fizičari, te stručnjaci iz Velike Britanije, Hrvatske, Brazila, Mađarske i BiH. A profesor Imamović ovaj skup naziva “samozvanim naučnim skupom” i “pseudonaukom”?

Profesor Imamovic radi na osnivanju Odsjeka za arheologiju u Sarajevu. I on i svi profesori s Filozofskog fakulteta u Sarajevu su dobili zvaničan poziv od Predsjedništva ICBP Konferencije i priliku da se sretnu s najuglednijim svjetskim stručnjacima. Umjesto toga, profesor Imamović daje nekontrolisane izjave sasvim neprimjerene poziciji koju zauzima.

Svaki komentar o “ugroženosti u pogledu istraživanja na Starom gradu“ bio bi izlišan. Profesor Imamović je izgleda zaboravio da se Stari grad istražuje ponajviše zahvaljujući Fondaciji kojoj je u interesu da se svi kulturni slojevi pokažu svijetu, a koji se nalaze na vrhu najviše piramide na svijetu kako to tvrde i vodeći egipatski arheolozi.

Nadamo se da će buduća generacija bh. istraživača biti skromnija i odnositi se s više poštovanja prema stručnjacima koji znaju više i misle drugačije.

2 komentara

Komentariši