Podzemni tuneli “Ravne”

Detaljno čišćenje megalita K-2

Detaljno čišćenje megalitnog bloka K-2 pronađenog u podzemnom kompleksu tunela "Ravne" u Bosanskoj dolini piramida predstavljat će definitivni oproštaj s tvrdnjama oponenata, saopćeno je danas iz Fondacije "Bosanska dolina piramida".
U saopćenju za javnost se podsjeća da su u prvoj polovini 2006. nekoliko oponenata (Enver Imamović, Semezdin Mesihović, Sejfudin Vrabac) u javnim istupima tvrdili da ne postoje nikakvi prahistorijski podzemni prolazi, već eventualno srednjovjekovni rudnici ili podzemne pećine.

Stručnjaci tri bh. rudnika (Zenica, Kakanj, Breza) potvrdili su da nije riječ o nekadašnjim rudnicima, jer nije bilo ostatka alata niti tragova rude ili minerala.

Od aprila 2006. Fondacija je organizirala nekoliko multidisciplinarnih stručnih grupa koje su vršile preliminarna istraživanja. Tada su u jednom uskom tunelskom prolazu, visine u prosjeku jedan metar koji je praćen s dva uska sporedna prolaza, pronađena dva kamena bloka, danas poznatija kao megaliti K-1 i K-2.

Od novembra 2006. Fondacija je organizirala detaljan projekt istraživanja, čišćenja i podgrađivanja tunela Ravne. Tokom radova ustanovljeno je da ovdje nije riječ o jednom ili nekoliko uskih prolaza, već da se radi o pravom labirintu podzemnih prolaza i prostorija čije su dimenzije nekada bile znatno veće.

Zaključeno je i da je tunel u dalekoj prošlosti plavljen te je nakon povlačenja vode, materijal koji je ostao formirao konglomerat oblažući zidove i smanjivajući profil tunela.

Radiestezijskim proučavanjem utvrđeno je da se najveći blokovi (jajoliki blok, megalit K-1, megalit K-2) nalaze iznad sjecišta podzemnih tokova te nisu mogli biti doneseni vodenim bujicama.

Čišćenje površine megalitnog bloka K-1 dovelo je do otkrića urezanih simbola izuzetne starosti. Radiokarbonska analiza pronađenog organskog materijala iznad megalitnog bloka, koju su radile dvije vodeće evropske laboratorije nezavisno jedna od druge, otkrile su da moguća starost urezanih simbola i vremena unošenja megalitnih blokova u tunel iznosi više od 40.000 godina.

"Ovakva neočekivana teza tek treba da se dodatno potvrdi s novim istraživanjima i novim radiokarbonskim analizama", navodi se u saopćenju Fondacije.

Kada je dr. Enver Imamović posjetio tunelski kompleks početkom ove godine bio je iznenađen njegovom starošću i pokušavao ga je smjestiti negdje u poznatu prošlost ("rudnik zlata u rimskom periodu"). Dokaza za postojanje rudnika nema, pisanih tragova iz rimskog ili srednjovjekovnog doba, također.

Utvrđeno je i da višetonski megalit K-2 sjedi na manjim pločama pješčara koje mu služe kao postolje. Zaključak se neminovno nameće da je megalit svjesno i namjenski postavljen na tu izabranu poziciju.

Ta nova činjenica odbacuje druge hipoteze, a prije svega da su blokovi dospjeli u tunel kroz tavanicu propadajući kroz zemljane nanose. Reljef megalita K-2 je nova zagonetka – postavlja se pitanje da li je riječ o topografiji terena "Bosanske doline piramida", što će se utvrditi, navode iz Fondacije.

(FENA)

9 komentara

 1. Sasvim sigurno, pod svom moralnom i krivičnom odgovornošću, za S. Osmanagića može se reći da je veliki lažov, mag, prevarant diletant i demagog. Još prije dvije godine je obećavao da: ” će se otkopana strana piramide jasno moći vidjeti sa auto-puta”. Međutim i dan danas, tu je samo brdo kao sto je oduvijek i bilo, a g. Osmanagić se dao na otkopavanja drugih bezbrojnih lokacija, sazivanje kvazi-naučnih skupova i obmanjivanje javnosti kojoj služi još samo kao luda u rubrikama vjerovali ili ne. Ali kao sto kaze dobra narodna poslovica – Da budala zna da je budala, dvije bi pameti imala!

 2. Ovdje se na radi o Semiru ,piramide su postale prije njega i nas,Semir je samo zahvaljujuci svom znanju i iskustvo postavio hipoteze i ulozio svoja sredstva i pokazalo se da imama pravo,a sad sto neko sjedi u kancelariji i negira sve to,ah to je strah od nove istorije,a njima se neda ponovo pisati,ne oni hoce pojedinacno da ih se pita,kao onaj Hawas iz Egipta.Piramide ce se uskoro poceti otkopavati,pa ne treba nikom nista vise dokazivati.
  Imamovic E . se ponovo provaljuje,tuga i jad ,univerz.profesor daje kojekave bezvezne izjave,sam sebi rusi ugled.

 3. Bila sam prije nekoliko dana na famoznoj “piramidi”. Otisla sam zaista bez predrasuda da vidim o cemu se radi i lazno je reci da sam se debelo iznenadila. Bila sam i u tunelu i vidjela famozne megalite. Ako vec Semir zeli da popularizuje tu svoju ideju i privuce turiste, ona bi trebao da unajmi nekog profesionalnog da provede ljude po piramidi, a ne da nas kroz tunel vodi jedan mesar. Nije problem u tome sto je on mesar, nego je problem sto sebi da je za pravo da prica o nauci i historiji, a da se cak ni o tome nije dovoljno informisao. Doticni gospodin nas je uvjeravao da su megaliti sastavljeni iz 3 dijela, tj. da su ih tadasnji majstori ljevali iz 3 kamena :S. Budala vidi da je kamen zapravo prelomljen. I onda nam je jos vazio o simbolici slova Y, da bi potom pricao na samoj piramidi kako oni zapravo ne znaju je li to piramida, a gle cuda, sa toliko samopouzdanja i uvjrenosti se sve to zove “dolina piramida”. E pa zaista, sramota. Izuzetno sam razocarana. Bila sam protiv Imamovica i njegovih izjava, a sada sam stopostotno na njegovoj strani, jer gospodin Semir ili neka se malo trgne i napravi nesto od onoga za sta tvrdi da je piramida, ili neka pobjegne glavom bez obzira.

  Btw, profesor kojeg spominjes nije Samezdin, nego Salmedin.

  Puno pozdrava

 4. Dosta ti je monotonih browser igara?
  Igara u kojima razvoj ide u samo jednom smjeru?
  Zelis nesto novo, divlje?
  POCNI IGRATI eREPUBLIK ONLINE STRATEGIJU!

  Zelis pokazati da mozes stvoriti bolju BiH?
  Ovdje imas mogucnosti:
  – Osnovati svoju stranku i biti predsjednik
  – Postati predsjednik drzave i napraviti neku novu EU, SSSR, NATO ili Pokret nesvrstanih
  – Postati general i okupirati susjedne drzave
  – Postati biznismen s firmom koja izvozi po cijelom svijetu
  – Postati narodni heroj koji ce osloboditi vec okupirane regije
  – Osnovati svoje novine i postati utjecajan medij u drzavi ili sire

  Tvoja eDomovina te treba!
  Vise informacija na http://osnazivirtualnubih.blogger.ba/

 5. eRepublik je socijalna online strategija. Igrate je preko vašeg web browsera. Ono što ovu igru čini zanimljivom je to da ne igrate sami kao u većini browser igara. eRepublik je poseban po tome što uspjeh leži u radu veće grupe igrača koja dolazi iz jedne zemlje i cilj joj je napredak iste. Dakle, ne postoji „one man army“ – radite zajedno sa društvom odnosno zajednicom čiji ste član.

  Virtualna Bosna i Hercegovina se sastoji od četiri regije: Federacija, Brčko Distrikt, Istočna i Zapadna Republika Srpska. Poželjno je da u registraciji odaberete Federaciju ili Zapadnu RS jer su te dvije regije najopremljenije za eŽivot.

  Naše virtuelne komšije eSrbija i eHrvatska su u ratu. Postoji opasnost da se taj rat proširi i na eBiH. Potrebni su nam novi igrači kako bi napredovali u pogledu stanovništva i tako u slučaju neprijateljske ofanzive pružili jak otpor i odbranili svoju virtualnu domovinu.

  Želiš pokazati da možeš stvoriti bolju BiH?
  Ovdje imaš mogućnost:
  – Osnovati svoju stranku i stvoriti novi poredak
  – Postati predsjednik države i napraviti neku novu EU, SSSR, NATO ili Pokret nesvrstanih
  – Postati general i okupirati susjedne države
  – Postati biznismen sa firmom koja izvozi po cijelom svijetu
  – Postati narodni heroj koji će osloboditi već okupirane regije
  – Osnovati svoje novine i postati utjecajan medij u državi ili šire

  Pridružite se već danas virtualnoj BH zajednici koja broji 2000 članova i pomozite nam da napravimo respektabilnu državu, barem u virtualnom svijetu.

  Link za registraciju:
  http://www.erepublik.com/en/referrer/preyy

Komentariši